De actieve buurtbewoner.

Sinds 2011 beheer ik een Facebookpagina met als titel: Kop van het Java-eiland. Gefascineerd door deze prachtige strook niets, midden in het IJ, plaats ik foto’s, filmpjes, interviews of archiefbeelden. Een openbaar, interactief verhaal over een stuk land dat wacht op een definitieve bestemming. Een plan. Iets van internationale allure… Daarnaast publiceer ik op een bijbehorende weblog www.overdekop.wordpress.com. Het boekje ‘100 ideeën voor de Kop’ van de Arcam uit 2000 is daar terug te vinden, een lang interview (YT) met architect Ton Schaap, die aan de wieg stond van de bouw van het Java-eiland, een mini-docu over een wild tochtje in een Canta en een uitleg van Ferry van de firma Braams, die ieder jaar dezelfde renovaties moet uitvoeren vanwege verzakkingen en algeheel verval, op steeds dezelfde zwakke plekken. En tot slot de audiosit voor 1 persoon: ‘Kopjava, de geplande leegte’, die ik maakte in 2016, kan er nog steeds gratis gedownload worden. (Het best te beluisteren op de Kop.)

Maar ook het proces rond het hondenveldje is er terug te lezen. De gemeente kwam met een plan, maar ook medebewoner en hondenbezitter Jessica Denkelaar. Er werd gestemd online. Resultaat: het werd de Denkelaar variant.
Etcetera.

Eigenlijk komt het allemaal door Jules, de hond. Geen wandeling gaat voorbij zonder het maken van een foto of een ontmoeting. Door mijn online activiteiten ontmoet ik veel buurtbewoners, wandelaars, journalisten, toeristen, architecten en bestuurders.
“You can read this aerea as a book,” zeg ik graag tegen gasten uit het buitenland, en wijs ze op de markeringen, paaltjes, sporen van festivals, sporen uit het havenverleden,  planten.
“Hier liep ooit een neushoorn van Circus Renz en hier stapten De Koning en De Koningin aan wal na de kroning. Voor die radarpost daar is nooit een bouwvergunning aangevraagd. Deze varen is heel zeldzaam en die school vertrekt in 2020. Of 21.”

In 2016 stonden we met een bouwkeet naast het standbeeld, tijdens FabCity: www.meetthelocals.nl. Een jaar eerder was ik als ‘actieve buurtbewoner’ uitgenodigd zitting te nemen in de jury die uiteindelijk koos voor het plan Hotel Jakarta van Westcord ism de Hortus en Tropenmuseum.
Ik kom nooit meer van dit eiland af. Want om het verhaal compleet te maken: 31 mei start ik een nieuw avontuur als gastheer/portier in Hotel Jakarta. De jury had geen betere keus kunnen maken.
U vindt mij in de lobby

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s